Hjelp

Aronia melanocarpa fk Moskva E

Norsk navn: Svartsurbær fk Moskva E

Egenskaper

}
}
}
}
}
}
}
Herdighet

H7

H6

Blomsterfarge

Hvit

Blomstringstid

Juni

Lysforhold / Toleranse
Høyde

Mellom 2 og 3.5 meter.

Planteavstand

Hekk: 0.3 meter

Gruppe: 0.8 meter

Bruksområde

Plantegruppe

Verdifulle egenskaper

Tett busk med flotte farger - hvite blomster, røde høstblader, svarte bær. Flott til hekk og buskplanting.

Beskrivelse

Først opprett, etterhvert bred og noe overhengende vekst, 2-3.5 m høy. Den har en spesielt lett og grasiøs vekst. Blomstene er hvite med små røde prikker innerst på kronbladene og sitter i 5 cm brede knipper. Den blomstrer i juni. Utover høsten får den glinsende svarte bær, ca 8mm i diameter. De henger på lenge etter bladfall. Bærene er spiselige og kan brukes bl.a. til syltetøy, saft og vin. Svartsurbær frøkilde Moskva har blankt og vakkert bladverk, som får en iøynefallende blanding av skarp rød og mørk rød høstfarge.

Bruk

Svartsurbær er en anvendelig plante som passer godt både til fri hekk, skråning, i rabatter eller som et frittstående fargeinnslag. Plantingen får fin sammenvoksing ved en planteavstand på ca. 0.8 m.

Vokseplass

Svartsurbær må ha næringsrik, god jord. Den bør ikke stå for tørt. Aronia ser til en viss grad ut til å tåle kompaktjord og jord som drenerer dårlig. Under slike vokseforhold er den derfor et mye bedre alternativenn Cotoneaster spp. Den trives i sol og halvskygge. Frøkilden Moskva er meget sterk mot sykdommer og skadedyr. Den overvintrer uskadd på Løken i Valdres 500 m o.h., på Oppdal og trives utmerket i Kvæfjord nær Harstad.