Hjelp

Amelanchier spicata fk Moelv E

Norsk navn: Junisøtmispel fk Moelv E

Egenskaper

}
}
Herdighet

H7

H8

Blomsterfarge

Hvit

Blomstringstid

Mai

Lysforhold / Toleranse
Høyde

Mellom 3 og 5 meter

Bredde

1.5 meter

Planteavstand

Hekk: 0.3 meter

Gruppe: 3 meter

Bruksområde

Plantegruppe

Verdifulle egenskaper

Slank, opprett og tett vekst, rask etablering. Flott til hekk. Rødgule høstfarger.

Beskrivelse

Junisøtmispel har spesielt slank og opprett vekst og blir 3 - 5 m høy. Moelv har pent og «lett» bladverk som får fine gulrøde høstfarger. Den får store hegglignende, duftende blomster samtidig med bladsprett i mai etterfulgt av mengder av dekorative frukter, som er ettertraktet av småfugl. Fruktene er spiselige, og de er rødlige som kart og mørkeblå-svarte som modne. Amelanchier spicata frøkilde Moelv skiller seg fra Amelanchier alnifolia frøkilde Alvdal først og fremst ved at Moelv har en slankere vekstform og blir noe høyere enn Alvdal. Andre kjennetegn er at Alvdal har noe rundere blad og større, saftigere bær enn Moelv. Moelv har rødgule høstfarger, mens Alvdal har rent gul høstfarge.

Bruk

Junisøtmispel Moelv er først og fremst ei førsteklasses plante til skjerming, både som fri og klippet hekk. Den slanke veksten gjør den til et meget godt alternativ på steder med begrenset plass. Den elegante, opprette og grasiøse veksten gjør den også velegnet til gruppeplanting som skjerm eller som et fargeinnslag. Passende planteavstand er ca. 1 m som frittvoksende og 3-4 planter pr løpemeter til klippet hekk.

Vokseplass

Nøysom med hensyn til jorda. Søtmispel tåler skygge, men blir finest i sol. Stedet Moelv, hvor frøkilden står, har lav vintertemperatur. Det sier seg derfor selv at frøkilden Moelv trives godt i kaldt innlandsklima. Den går også godt i kystklima og kan anbefales til Sør-Troms, H7-8.